Investitia in terenuri agricole implica un anumit grad de risc. Pentru o evaluare corecta a investitiei in terenuri agricole, potentialii investitori ar trebui sa analizeze cu atentie riscurile prezentate in continuare, cat si celelalte informatii cuprinse in acest raport, inainte de luarea oricarei decizii de investitie.

ProAgroCapital_Risk

In aceasta sectiune, ordinea prezentarii factorilor de risc este aleatorie si nu reprezinta o ordine asumata a semnificatiei factorilor de risc.

Evolutia pretului terenurilor agricole este sensibila la ciclurile economice si la conditiile economice generale, existand si perioade de timp in care pretul se depreciaza. Acest risc se poate diminua prin capacitatea celor care investesc in terenuri de a pastra aceste investitii pe o perioada mai lunga, de pana la 5 – 7 ani.

Investitia in terenuri agricole nu se potriveste pentru orice investitor, de exemplu nu este recomandata pentru investitorii speculativi, neexistand posibilitatea transformarii rapide a activului in cash. Riscul de lichiditate poate fi redus prin investitia in terenuri de buna calitate si comasate in suprafete mari.

Un alt risc specific investitiei in terenurile agricole il reprezinta riscul de pret al produselor agricole, o eventuala scadere substantiala a pretului recoltelor ducand la scaderea sumelor pe care investitorii le pot obtine din exploatarea sau arendarea terenurilor.

Pentru detinatorii de terenuri si in special pentru cei care exploateaza terenurile, alte riscuri asociate investitiei in terenuri sunt conditiile meteorologice extreme, inundatiile, secetele, grindina, inghetul, daunatorii si bolile plantelor, incendii. Compania noastra va transfera aceste riscuri prin arendarea terenurilor, urmand ca arendasii la randul lor sa se protejeze incheind contracte de asigurari.

Ca orice alta investitie mai exista si riscul juridic si fiscal. Legislatia din Romania este adesea neclara, susceptibila de interpretari si implementari diferite si modificari frecvente. Modificarile cadrului legislativ din Romania prin introducerea de legi si regulamente noi pot afecta randamentele investitiei in terenuri agricole. Societatea noastra nu poate previziona impactul oricaror revizuiri sau modificari viitoare aduse legilor sau regulamentelor existente sau semnificatia legilor si regulamentelor care pot fi introduse in viitor si care pot fi aplicabile in acest domeniu.