Performanta

Pentru a evidentia performantele investitiilor in terenuri agricole vom folosi comparatia dintre indici care reflecta evolutia pretului terenurilor agricole si indici bursieri. Deoarece in Romania nu exista nici un indice oficial care sa urmareasca evolutia pretului terenurilor agricole pe o perioada mai lunga de timp, vom folosi pentru comparatie Statele Unite ale Americii, unde exista indici reprezentativi atat pentru piata terenurilor cat si pentru piata bursiera.

ProAgroCapital_performance

Astfel vom folosi pentru comparatie indicele NCREIF Farmland Index, indice creat de catre National Council of Real Estate Investment Fiduciaries, indice care reflecta performanta investitiei in proprietati agricole individuale in Statele Unite ale Americii. Indicele din piata bursiera pe care il vom folosi pentru comparatie este indicele S&P 500, care are in componenta sa cele mai reprezentative 500 de societati companii publice mari, majoritatea americane. Indicele este realizat de compania Standard & Poor’s, una dintre cele mai importante trei agentii de rating din lume.

In graficul urmator va prezentam comparatia pentru acesti doi indici de la inceputul anului 1992 pana la finalul anului 2011, presupunand ca la inceputul perioadei am fi investit 1.000 de dolari in proprietati agricole si in achizitia de actiuni.

Sursa: www.ncreif.org, http://www.standardandpoors.com

In Romania sunt disponibile date din anul 2000, date furnizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Dupa cum se poate observa in graficul urmator, pretul mediu al terenurilor agricole din Romania a consemnat in perioada 2000 – 2011 o crestere semnificativa, nici macar criza economica prelungita neimpiedicand aprecierea pretului terenului agricol, iar estimarile pentru perioada urmatoare pastreaza trendul ascendent:

Sursa: http://www.dtz.com